Το μεγαλοπρεπές κτιριακό συγκρότημα της Μονής των Ουρσουλινών αποτελεί σημαντικό τεκμήριο του εντυπωσιακού παρελθόντος της Τήνου.
Οι Ουρσουλίνες, μια μοναχική αδελφότητα της Καθολικής εκκλησίας που ιδρύθηκε το 16ο αιώνα, εγκαταστάθηκαν στην Τήνο το 1704. Το έτος 1862 επιλέγουν το γραφικό χωριό Λουτρά με την πυκνή βλάστηση για να ιδρύσουν τη Μονή τους, ένα θαυμάσιας αρχιτεκτονικής, πολυώροφο συγκρότημα.
Η αφοσίωση των αδελφών στη μόρφωση των κοριτσιών του νησιού, και όχι μόνον, καθώς και η εξαιρετική τους οργάνωση είχαν ως αποτέλεσμα το ξεκίνημα μιας λαμπρής πορείας στον τομέα της εκπαίδευσης και γενικότερα της παιδείας.
Η καλή φήμη που αποκτούν και η αποτελεσματικότητα της προσφοράς τους προσελκύουν μαθήτριες από όλο τον Ελλαδικό χώρο, αλλά και από τις ακτές της Μικράς Ασίας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η Σχολή των Ουρσουλινών μπόρεσε να στεγάσει ταυτόχρονα ή διαδοχικά, από την ημέρα της ίδρυσής της έως και τις αρχές της δεκαετίας του ‘90, οικοτροφείο, ορφανοτροφείο, γαλλικό γυμνάσιο, πανεπιστήμιο, ελληνικό δημοτικό, ταπητουργία, ραπτική, αργαλειούς και άλλα.
Τη μεγαλύτερη ακμή της, όμως, θα τη γνωρίσει κατά την περίοδο 1910-1930. Οι μαθήτριες που φοιτούν εκεί υπερβαίνουν τις 300. Είναι πραγματικά ατυχές για την εκπαίδευση στη χώρα μας που ένα μεγάλο μέρος του έργου τους ανεστάλη εξ αιτίας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Σχολή αναγκάζεται να κλείσει. Τόσο η φοίτηση όσο και η ασφάλεια των μαθητριών είναι δύσκολη. Μετά τον πόλεμο και ελλείψει μαθητριών, η Σχολή των Ουρσουλινών λειτουργεί μόνο ως δημοτικό σχολείο. Το εκπαιδευτικό τους έργο μέλλει να σταματήσει το 1985.
Αναμφισβήτητα, οι κτιριακές εγκαταστάσεις της Μονής, η ιστορία της, καθώς και ο περιβάλλων χώρος συνιστούν, για το σημερινό επισκέπτη, συνδετικό κρίκο του παρελθόντος με το παρόν.

Το “Serviam project” αποτελεί μια εικαστική δράση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Tinos Art Gathering Kinono_2. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το ΚΙΝΟΝΟ λαμβάνει χώρα στο νησί της Τήνου από τις 15 Ιουλίου μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου. Στόχος του είναι η δημιουργία ενός χώρου συνάντησης καλλιτεχνών και θεωρητικών διάφορων εκφραστικών μέσων της σύγχρονης τέχνης και του φυσικού τοπίου του νησιού.
Αξιοποιώντας ιστορικούς χώρους και αναδεικνύοντας φυσικά τοπία της Τήνου, το Kinono Tinos Art Gathering έρχεται να παρουσιάσει ένα συλλογικό έργο μέσα από μια σειρά εικαστικών εκθέσεων, ομιλιών, διαδραστικών ξεναγήσεων, μουσικών και ερευνητικών παρουσιάσεων , στηριζόμενο στην ενεργή συμμετοχή και στη συνεργασία καλλιτεχνών, ερευνητών, ιδρυμάτων και κατοίκων του νησιού υποστηρίζοντας πειραματικές καλλιτεχνικές δράσεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των τεχνών και των μέσων δημιουργικής έκφρασης.
Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Παναγιώτης Βούλγαρης, Κατερίνα Διακομή, Μαρία Κόντη, Κωνσταντίνος Λαδιανός, Ελένη Λύρα, Μαρία Μπουρίκα, Γιούλα Παπαδοπούλου, Ιωάννης Παπαϊωάννου, Κλειώ - Αναστασία Παπαϊωάννου, Νίκος Ποδιάς, Δημήτρης Σκαλκώτος, Μαργαρίτα Σταυράκη.

Νίκος Ποδιάς 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου